Hekuba

Priamova druga žena. Dve različni zgodbi govorita o njenih koreninah

Po prvi naj bi bila hči Dimasa, kralja v Frigiji. Njegova žena je bila nimfa Eunoe. Po tej liniji naj bi bila potomka reke Sangarius in verzija te zgodbe še pravi, da naj bi bil njen oče Sangarius (reka), njena mama je po tej zgodbi nimfa Evagora.

Po drugi pa Cisseusa kralja v Traki, njena mama pa naj bi bila Glaucipe, hči Ksantusa. Kot možna njena mama se po tej zgodbi omenja tudi Telekleja.

Tradicija, ki Hekubo povezuje z Dimasom in Frigijo je opisana v Ilijadi. Največ so jo opisovali tragiški pesniki, posebno Euripid. Rodovne povezave so posebno pri Hekubi tako zapletene, da Tiberius ironično trdi, da je Hekuba slovničarka njegovega dne.

Imela naj bi otrok, čeprav Evripid to številko dvigne na petdeset. Apolodrus jih navaja samo štirinajst. Hektor kot najstarejši, Paris katerega rojstvo je napovedovala prerokba, pa Kreusa, Laodicea, Poliksena in Kasandra, ki naj bi imela brata dvojčka Troilusa (ali Helenusa, ki je imel prav tako dar prerokovanja). Mlajši otroci so bili vsi moški. Deifobus, Helenus, Pamon, Polites, Antifus, Hiponous, Polidorus in Troilus, ki je bil ljubljenec najstarejšega sina Hektorja, možno je da je imela še enega sina in sicer Polidamasa. Hekuba ima v Homerjevih delih bolj skromne vloge, pojavlja se v ozadju, brzda Hektorjev pogum in objokuje njegovo truplo. Ateno je rotila pred opustošenjem v mestu. V  Epiškem ciklu posebno v tragedijah Hecuba nastopa kot simbol veličine in nesreče. Pred rojstvom njenega drugega sina naj bi imela čudne sanje v katerih vidi gorečo baklo na njenih prsih, ki pustoši mesto in celo gozdove na gori Ida. Vidci s katerimi se je posvetovala so napovedali, da bo rojeni otrok razrušil. Otrok se je rešil in se kasneje vrnil v Trojo. Druga zgodba pravi, da naj bi vidci (predvsem Priamov sin Aesakus) so Priama opozarjali, da bo otrok rojen na ta dan povzročil padec Troje in so predlagali naj se otroka umori skupaj z njegovo mamo. Na ta dan pa se je poleg Parisa rodil še Minupisu Sin Cile in Timoetes Priamov brat ali svak. Priam je v smrt poslal Cilo in Munipusa. Zgodba o Hekubinih sanjah ima namen narediti Hekubo odgovorno za uničenje Troje.  Ko je Troja padla je Hekuba zgubila skoraj vse svoje sinove. Enega  od njih Polidorusa je Priam zaupal Polimestorju, kralju v Kersonesah. Polimestor naj bi se po eni od zgodb poročil z Ilione, eno od Priamovih hčera. Pri njem je bil Polidorus zaposlen kot varnostnik. Po padcu Troje in po Priamovi smrti je Polimestor ubil Polidorusa in njegovo truplo vrgel v morje. To je naredil zaradi tega, ker je Priam Polidorusu zapustil pomembne zaklade ta pa se jih je želel polastiti. Druga zgodba govori, da je ubil lastnega sina Deipilusa po nesreči. Truplo so valovi naplavili na obalo na obali Troade. Prav takrat je bila tu Hekuba, ki je sledila Odiseju kot njegov vojni plen. Stara kraljica prepozna truplo svojega sina in začne takoj kovati načrt za maščevanje. Eno od svojih služabnic je poslala k Polimestorju z lažnim sporočilo, da so bili najdeni zakopani zakladi. Ki so jih zmagovalci do sedaj spregledali. Polimestorja je zlato zvabilo pridružil se ji je, potem pa ga je ona zajela, pred njim je umorila dva otroka, ki ju je imela tam, nato pa mu je izruvala oči.  Kot odgovor na ta zločin so grki Hekubo kamenjali do smrti. Pod gomilo kamenja pa ni bilo Hekubinega trupla ampak kuzla z ognjenimi očmi. Po drugi verziji naj bi se Hekuba spremenila v psico, ker so jo zasledovali Polidorusovi kompanjoni, ki so hoteli maščevati svojega kralja. Po drugi verziji naj bi se Hekuba spremenila na krovu ladje ki jo je peljala v Grčijo in da naj bi se vrgla v morje. 

Leave a comment